Sałatka ziemniaczana, która moze służyć za obiad ale i za kolację:
1 kg ziemniakow
100 ml bulionu
Marynata:
4 lyzki octu najlepiej jablkowego,
sol, pieprz,
szczypta cukru,
4 lyzki oleju,
2 cebule drobno pokrojone,
nac pietruszki lub szczypiorek
Ziemniaki umyc i ugotowac w mundurkach, troche ochlodzic i obrac. Jeszcze cieple pokroic na plasterki, mozna uzyc tarki z jednym nozem i zalac goracym bulionem. Przygotowac marynate, ocet wymieszac z przyprawami, sol i cukier powinien sie rozpuscic, nastepnie dodac olej i cebule. Wszystko wlac na ziemniaki i wymieszac. Koniecznie doprawic jeszcze sola do smaku. Jesli lubisz to mozesz dodac podpieczony boczek wedzony, pokrojony na kostke, przy wersji z boczkiem daje mniej bulionu i dodaje go zaraz na poczatku, razem z bulionem. Salatka powinna byc dosc wilgotna, najlepiej przygotowac ja duzo wczesniej, zeby bulion zdazyl wsiaknac w ziemniaki.
Zresztą poszukaj przepisów na stronie
https://
www.mniammniam.com/przepisy-wedlug-glownych-skladn…
Jest tam wiele propozycji.